vrijdag 25 maart 2011

Focus op vakmanschap: wat zijn de gevolgen voor MBO?

Vandaag bij de MBO-raad geweest voor een bijeenkomst van de Klankbordgroep Bekostiging. Er stond maar één punt op de agenda: de gevolgen van Focus op vakmanschap voor het MBO. Focus op Vakmanschap is het plan van de minister van OCW Marja van Bijsterveldt voor de periode 2011-2015.

De strekking van de vergadering kan worden samengevat tot: De bezuinigingen zijn definitief, hoe deze uitpakken is nog niet bekend. Tegenover de bezuinigingen staan intensiveringen, maar in hoeverre deze de bezuinigingen compenseren is ook nog niet bekend. Het kan straks ook zo zijn dat de intensiveringen het MBO verplichtingen oplegt, zodat er feitelijk niet gesproken kan worden over compensatie omdat het MBO aanvullende verplichtingen krijgt opgelegd.

We zullen dus moeten wachten tot de kamerbehandeling op 27 april. Dan zal er meer duidelijkheid zijn.

Bezuinigingen
De volgende structurele bezuinigingen worden doorgevoerd:
  • verkorting van de opleidingsduur, doelmatige opleidingen (160 miljoen op MBO)
  • leeftijdgrens instellen 30 jaar (170 miljoen voor MBO, wordt mogelijk elders gecompenseerd)
  • subsidietaakstelling (OCW breed 130 miloen)
  • efficiency korting raden en instituten (20 miljoen)
Intensiveringen

In plannen zijn naast de bezuinigingen ook middelen opgenomen voor specifieke doelen. Dit worden de 'intensiveringen' genoemd. Bij de intensiveringen is het van belang vast te stellen voor welke sectoren ze bestemd zijn. Soms moeten middelen over meerdere sectoren verdeeld worden. De middelen zijn daarmee slechts voor een deel voor het MBO bestemd.

Bestemd voor Primair & Voorgezet Onderwijs en MBO:

  •  Professionalisering onderwijspersoneel (150 miljoen)
  •  Prestatiebeloning teams (250 miljoen)
  • Versterking uniforme toetsing (80 miljoen)
Voor Voortgezet Onderwijs en MBO:
  • Plus en Wijkschool (30 miljoen)
Voor MBO:
  • Kwaliteitsverbetering (150 miljoen)
 Voor de gehele begroting van OCW:
  • kwaliteit/reservering leerlingenraming.(270 miljoen)
De verdeling van bovenstaande bedragen over de sectoren is nog niet bekend. Daarnaast is het nog niet duidelijk hoe deze bedragen dienen te worden ingezet door de onderwijsinstellingen. Wel lijkt het erop dat er met deze middelen beleid gevoerd gaat worden door het ministerie. Instellingen worden verplicht de middelen op specifieke onderwerpen in te zetten. Daarmee lijkt het ministerie OCW via de financiële middelen te willen sturen in het onderwijs om de productiviteit van het onderwijs te vergroten.

De onderwijsinstellingen dienen zich dus voor te bereiden op grote veranderingen.

Binnen het ROC van Amsterdam en ROC Flevoland worden inmiddels plannen gemaakt om structurele maatregelen te nemen om enerzijds de productiviteit te verhogen met minder financiële middelen. Een enorme uitdaging voor de komende jaren. De eerste stappen zijn daarin inmiddels gezet.

Over de maatregelen die ROC van Amsterdam en ROC Flevoland nemen, volgt binnenkort meer op deze blog.

Geen opmerkingen: