dinsdag 15 februari 2011

Ook zo'n hekel aan onvoorspelbare software-ontwikkeling?

Ontwikkeling in India
Tijdens een bezoek aan Albelli/albumprinter raken de directeur ICT en ik geïnteresseerd in Agile-software-ontwikkeling. Albelli maakt al langere tijd gebruik van een bedrijf in India dat voor hen in korte tijd nieuwe webapplicaties maakt. IndicInfo maakt gebruik van deze Agile methode. De nieuwe software van Albelli wordt op tijd, binnen budget opgeleverd. We besluiten een proefproject bij het ROC van Amsterdam en ROC Flevoland te starten: de ontwikkeling van een begrotings- en prognosemodule.

De eerste ervaring met Agile
De ervaringen tot nu toe zijn positief. De software wordt in korte 'sprints' van 2 weken ontwikkeld. Vooraf wordt besproken wat er in een sprint ontwikkeld wordt, na 2 weken volgt de demonstratie en kunnen we testen. Dat gaat in zo'n razend tempo dat we het nauwelijks bij kunnen houden. De ontwikkelaar gaat veel harder dan wij, dat is even wennen. Iedere dag vindt er overleg plaats met de ontwikkelaars in India. Dat gaat uitstekend met Skype, vaak alleen met geluid, soms met video en heel vaak met een demonstratie op het scherm. De afstand is absoluut geen probleem. Iedere dag wordt er vanuit India gerapporteerd waaraan is gewerkt. De communicatie is intensief, er worden heel veel vragen gesteld. Dat levert in een later stadium software op die precies doet wat je wilt. Daar zorgen de korte sprints en de demonstraties voor.

Spannend moment
Afgelopen week is release 1 van het nieuwe systeem opgeleverd. Spannend moment dus. We hebben deze week getest en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van hetgeen er in korte tijd is ontwikkeld. Een professioneel ogend systeem met daarin behoorlijk slimme oplossingen om een "topdown/bottom up" begroting te maken. Inclusief doorbelastingssystematieken, verdelingsscenarios, user management en versie beheer. Alles wat je als financiële man kunt wensen. Ben het in deze kwaliteit nog niet eerder tegen gekomen. Eindelijk gaat Excel over boord.

Release 2 is overigens al bijna klaar! Dan kunnen we ook bottom up prognoses gaan maken.

De begrotingsmodule is binnenkort klaar. Op tijd, binnen budget.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen: