woensdag 16 februari 2011

Welke gevolgen heeft het actieplan MBO 2011-2015?

Focus op vakmanschap
Vandaag is het actieplan MBO 2011-2015 door minister Van Bijsterveld naar de 2e kamer gestuurd. Het plan heeft de titel 'Focus op Vakmanschap' meegekregen.

Welke gevolgen heeft dit actieplan voor het MBO?
Het plan bevat de volgende doelstellingen:
- verhoging kwaliteit
- verbetering besturing en bedrijfsvoering
- vereenvoudiging van het BVE stelsel
Het is nog te vroeg om alle doelstellingen in het plan te vertalen naar concrete gevolgen voor de ROC's. Getuige het aantal wijzigingen in het veld van het MBO, kan wel worden geconcludeerd dat alle ROC's de gevolgen van het plan zullen gaan voelen. Niet alleen de toekenning van middelen zal sterk veranderen en nog meer afhankelijk zijn van de prestaties van het ROC. Ook de opzet van MBO-opleidingen zal veranderen.

De plannen van de minister kunnen worden samengevat in de volgende punten:


1. Verhoging kwaliteit
Meer onderwijstijd, intensiveren en verkorten opleidingen
De onderwijstijd voor het eerste leerjaar wordt verhoogd naar 1.000 uren waarvan 750 onder begeleiding. De overige leerjaren blijven gehandhaafd op 750 uren waarvan 600 onder begeleiding en 250 uren BPV.

De opleidingsduur wordt verkort van 4 naar 3 jaar (niveau 4). De bekostiging gaat per leerjaar verschillen. Eerste jaars studenten tellen zwaarder mee in de bekostiging dan 2e jaars. 2e jaars tellen zwaarder mee dan  3e jaars studenten etc. In het plan wordt verondersteld dat de verkorting van de opleidingsduur het mogelijk moet maken om meer onderwijstijd te kunnen bieden.

Betere examens
De minister wil de MBO examens verbeteren en zet het examenbeleid voort. Er komen landelijke examens voor de Nederlandse en Engelse taal en voor rekenen.

Professionalisering docenten
De minister stelt het bij- en nascholen van leraren verplicht. Bovendien komt er een lerarenregister.

Regionaal aanbod opleidingen
De minister wil een einde maken aan de concurrentie tussen ROC's en stelt een autoriteit in die overleg tussen de ROC's mogelijk moet gaan maken. In de toekomst zal een stichting toezien op doelmatig aanbod in de regio's. Dit betekent dat de ROC's samen het opleidingenaanbod moeten gaan verdelen. De stichting zal tevens arbitreren bij eventuele geschillen tussen ROC's.

VM2
De VM2 regeling (combinatie van VMBO en MBO opleiding) wordt verlengd en per augustus 2012 omgezet in een wettelijk kader.

2. Besturing en bedrijfsvoering op orde
Er komt een zogenaamde prestatiebox waarmee de prestaties op gebied van de bestrijding van voortijdig schoolverlaten en de tevredenheid van het bedrijfsleven in financiële middelen wordt omgezet. Hoe beter de prestaties, hoe meer geld de instelling ontvangt.

3. Vereenvoudiging van het BVE stelsel

30+ maatregel
De uitwerking van de 30+ maatregel is nog niet bekend is gemaakt in dit plan. Daarmee blijft onzekerheid bestaan over de financiering van onderwijs voor mensen van 30 jaar en ouder. De minister beloofd dat deze maatregel in mei op de agenda van de ministerraad komt en in september in de 2e kamer zal worden behandeld. Beoogde datum van inwerkingtreding is 1 augustus 2012.

Einde drempelloze instroom
De drempelloze instroom in niveau 2 van het mbo wordt beëindigd. Voor toelating voor een niveau 2 opleiding hebben studenten voortaan een diploma voortgezet onderwijs nodig of een diploma niveau 1. Daarnaast wordt voor ongediplomeerde jongeren, die bijvoorbeeld na enkele jaren werken weer
willen gaan leren, een toelatingsonderzoek op instellingsniveau ingevoerd. Als ze dit met positief resultaat afronden, kunnen ze instromen op niveau 2, anders op niveau 1. De beoogde inwerkingtreding is het schooljaar 2013-2014.

Entree opleidingen
De MBO opleidingen op niveau 1 krijgen een nieuwe naam namelijk "entree opleidingen". Deze opleidingen worden apart gefinancierd en er wordt een bindend studieadvies ingevoerd, waarmee scholen een leerprestatie kunnen afdwingen. De ROC's ontvangen voor entree opleidingen een vast budget. Overigens wordt 'ROC op Maat' van het ROC van Amsterdam in het plan genoemd als goed voorbeeld voor entree opleidingen!

Vavo onder rijksaansturing
De bekostiging van het Vavo komt met ingang van 1 augustus 2014 vanuit het Rijk en is alleen beschikbaar voor mensen tot 30 jaar.

Geen opmerkingen: