vrijdag 14 januari 2011

actieplan MBO 2011-2015

Gisteren een bijeenkomst bij de MBO-raad bezocht. Daarin werd de inhoud van het 'actieplan MBO 2011-2015' behandeld. Dit plan zal in februari bekend gemaakt worden. Men verwacht dat het MBO met grote veranderingen te maken krijgt.

Met name het introduceren van een leeftijdsgrens voor bekostigd onderwijs zal grote gevolgen hebben voor ROC's. Het advies is om mensen van 30 jaar en ouder niet meer voor bekostiging in aanmerking te laten komen. ROC's zullen moeten onderzoeken of we zonder 30-plussers alle BBL opleidingen nog wel in stand kunnen houden. Blijven er genoeg studenten over om dure opleidingen te kunnen betalen?


Het onderwijs op niveau 1 zal geen MBO meer mogen heten en krijgt een eigen bekostigingssysteem. Het onderwijs op niveau 2 is niet langer toegankelijk voor iedereen, er zullen toetredingscriteria worden aangelegd. Verder zal er nogal wat bezuinigd worden op het onderwijs, onder meer door de duur van opleidingen te bekorten.

ROC's hebben verder te maken met het wegvallen van Inburgeringsactiviteiten. Er is vanaf 2014 geen geld meer voor inburgering.


Conclusie: de komende maanden zullen ROC's zichzelf opnieuw moeten uitvinden om deze veranderingen te kunnen opvangen.

Als je de ontwikkelingen wilt volgen kijk dan op:
weblog hobéon actieplan MBO

Geen opmerkingen: