maandag 24 januari 2011

Schatkistbankieren Ja of Nee?

De afgelopen weken is mij een aantal keer gevraagd wat mijn ervaring is met Schatkistbankieren van het Ministerie van Financiën. De MBO-raad organiseert op 17 februari as. een themabijeenkomst rond het onderwerp en heeft me gevraagd onze ervaring te delen met andere ROC's.

Deze week een ROC op bezoek dat overweegt over te stappen naar schatkistbankieren. Ook zij willen weten hoe het ons bevallen is de afgelopen jaren.

De bezuinigingen in het onderwijs nopen de ROC's alles uit de kast te halen om kosten te besparen. Goedkopere financiering is een oplossing die geen pijn doet i.t.t. alle andere maatregelen die men moet nemen. Daarom komt dit onderwerp m.i. steeds meer in de belangstelling.

ROC's kunnen als 'rechtspersoon met een wettelijke taak' (RWT) gebruik maken van schatkistbankieren. Dit betekent dat zij gebruik kunnen maken van 3 producten bij het Ministerie van Financiën:
- Rekening-courantfaciliteit: goedkoop werkkapitaal tot ca. 10 procent van de publieke jaaromzet
- Depositofaciliteit: verplicht voor kasoverschotten uit publieke activiteiten
- Leningfaciliteit: goedkope financiering met vastgoed als onderpand

Meer informatie is overigens te vinden op de website van het 'Agentschap van de Generale Thesaury': http://www.dsta.nl/onderwerpen/schatkistbankieren

Eigenlijk begrijp ik niet goed waarom ROC's niet 'en masse' zijn overgestapt naar het schatkistbankieren. Het is een product met grote voordelen en maar een beperkt aantal kleine nadelen. Met schatkistbankieren is een ROC in staat om aanzienlijke rentevoordelen te behalen in vergelijking tot de commerciële banken. De rentepercentages van de leningfaciliteit liggen soms meer dan een procent lager dan de commerciële tarieven. Dat lijkt voor sommigen een klein verschil maar gezien de tientallen miljoen euro's die ROC's hebben geleend, loopt dit al snel op tot honderdduizenden euro's per jaar. Dergelijke leningen kennen vaak een looptijd van tientallen jaren. Dat betekent dat er met een beetje inspanning op langere termijn miljoenen euro's kunnen worden bespaard. En dat is in tijde van bezuinigingen goed nieuws, lijkt me.

Geen opmerkingen: